неділю, 24 березня 2013 р.

10gen: M101P MongoDB for Developers - завершено.

Я з відзнакою завершив оналайн курс M101P, MongoDB для розробників (Python). З оцінкою в 95%, яка потрапляє у топ 6% оцінок всіх студентів, які зареєстровані на курс.


Web Development Fusion в місті крилатого ведмедя

Ну що ж, в міста не мільйонники також почали добиратся великі айті компанії. І щоб заявити про себе, проводять гідні конференції. Настільки, що на них варто з колегою проїхати ~250 км. То поки свіжі спогади, хочеться поділитися враженнями про доповіді і конференцію взагалі.
 Перш за все про порядок денний - його можна прочитати тут (вкладочка "Schedule"). Ну що ж, а тепер по пунктах мої субєктивні враження:
  •  Databases On a Client's Side: Tips and Tricks. Взагалі тема про бази даних в браузері (WebSQL і IndexedDB) мені була добре відома, завдяки дослідженням Олександра Коваля. Знав я її як переваги, так і недоліки. Основний її недолік - ні одна з існуючих клієнтських дб не підтримується у IE (на доповіді сказали, що IE10 вже почав підтримувати IndexedDB - але толку?). Що я цікавого почерпнув, це живий приклад де таке використовують - GMail для мобілок. Тож не варто розраховувати використовувати її на десктопі, але для мобілок чи таблеток з їх не постійним інтернетом - буде гідним рішенням.
  •  Quick Intro to Clean Coding. Враховуючи, що я великий фанат хорошого коду, тема була мені цікава. Презентація і активна пропаганда Василя Максимчука (який мене загітував відвідати цю конференцію) підштовхують мене до прочитання книги на цю тему - наприклад цієї.
  • Speed Up Your Website. Цікава доповідь, але я вже таке слухав на плурал сайті :). Зробив собі кілька скріншотів тулів, для оптимізації js, css, images і прикладу асинхронного завантаження js файлів. І ще, на мою думку доповідач занадто не довіряє CDN.
  • QA Evolution In Pictures. Бла бла бла.. Доповідь ні про що. Грамотна презентація, цікаво розповідає, глядачам подобається, але ні про що. Це був один з двох місцевих доповідачів. Потенціал як виступаючого є, але варто піднабратися досвіду і попрацювати над мовою (в Україні двома мовами одночасно розмовляє лиш Азіров - в ньго патент). Ніхто не спав, але от з питаннями було туго. Тема історії - вона така..
  • Manifest of Modern Engineers. Знову місцевий доповідач і знову гарна презентація на тему - чи потрібен QA (чи QC) на проекті. Я так зрозумів, що для Ужгорода тема актуальна, і це сумно - що людям потрібно таке пояснювати. Але доповідь хороша, студентам мала бути корисна.
  • iGears: Architect Principles of Template Engines Design. Тема відверто розчарувала - досвідчена людина за трибуною, тут вже ніяких скидок на початківців. Розповіли про спільні речі для всіх темплейт енжін, і? Де порівняння? Що мені це дає? Якби я думав над створенням власної - це мені було би корисно. А так? Куди далі рухатися?
  • Management and Communication Within a Team During The Project. Цікава презентація яка базувалася на досвіді керування проектами і комунікації в команді. Дуже цікаві коменрарі одного з співорганізаторів. Одна з найцікавіших.
  • SEO and Marketing Requirements in Web Architecture. Ніколи не був сильний в SEO, тож ніколи дуже не цікавився. Тож дана доповідь містила для мене корисну інформацію.
  • Далі була цікава мінісесія від одного з коментаторів про менеджмент.
  • А потім міні тест на по джаві скрипт. Я не гуру в тому - тести показали )).
Очікувано конференція закінчилася килимовими бомбардуваннями сесією рекрутенгу на тему які організатори прекрасні і як в них чудово працювати. Був вдячний, що це почалося лиш в кінці.
То ж враження про конференцію виправдали очікування і я би зрадістю потрапив на подібну подію ще раз.

PS: Презентації можна буде скачати за наступним посиланням (на данний момент ще немає).
PSS: Це не одноразова подія, вона пройде і в іншим містах України. Деталі тут.